Lapinlehmä

Tilamme kasvattaa pääasiassa Pohjoissuomenkarjaa (Lapinlehmä). Lapinlehmän tyypillinen väritys on valkoinen, turpa ja korvat voivat olla mustat tai ruskeat ja rungossa voi olla tummia täpliä. Yleensä rotu on nupo eli sarveton, mutta nahkasarvisiakin yksilöitä voi esiintyä. Lapinlehmä rotuna on ystävällinen, rauhallinen ja utelias. Se on alkuperäisrotu, joka on sopeutunut Suomen oloihin. Rotu selviää hyvin vaatimattomissakin oloissa.  Lapinlehmän pienen kokonsa puolesta on ketterä laiduntaja karussakin maastossa. Valkoinen väritys puolestaan karkottaa mäkäriä.

Lapinlehmä rotuna on uhanalainen. Hankimme kasvatukseen sonnivasikat, jotka eivät käy syystä tai toisesta siitoskäyttöön.  Näin kannustamme omalta osaltamme rodun säilymistä.

Vaatimattoman kokonsa puolesta lapinlehmä ei pärjää teuraskoossa valtaliharoduille. Vapaan ja laadukkaan nurmirehun, tasaisen kasvun ja ulkokasvatuksen ansiosta kokemuksemme mukaan lihan laatu on erinomainen. Ravinto ja elinolot vaikuttavat suoraan lihan laatuun, koostumukseen ja makuun.  Teurastuksen yhteydessä ruho on arvosteltu lihaksikkaaksi ja kohtuullisiin rasvaluokkiin.

Lapinlehmän vasikoiden ajoittaisesta heikosta saatavuudesta johtuen kasvatamme ajoittain myös muita alkuperäisrotuja, kuten itäsuomenkarjaa ja länsisuomenkarjaa.

Tilaa uutiskirje

Tilaa JJ-Lihan uutiskirje niin pysyt ajantasalla uusimmista lihaeristä, myyntipäivistä, tapahtumista sekä muista ajankohtaisista asioista.